perjantai 20. helmikuuta 2015

Pienen perheen päivitysostokset

Niin se vaan on, että keskellä viikkoa täytyi taas käydä kaupassa. Huh ja pöh. Tässä päivitys, mitä haettiin Kaksvuotiaan kanssa kotimatkalla. Puoliso kotiutuu työmatkoilta vasta viikon päästä, joten nämä ostokset tulevat vain meidän kahden hengen miniperheelle. Ainiin, Kaksvuotiaan kummitäti kylläkin tulee meille viikonlopuksi. Hän on hyvin vähäruokainen neitonen, mutta erinäiset allergiat edellyttävät hiukan suunnittelua lauantain kauppareissulle.

Tässä nämä tämänpäiväiset:
 
Pari litraa kevytmaitoa, luomujugurttia, vihreää salaattia. Lasagne oli -30% lapulla, joten nappasin sen perjantain helpoksi evääksi töihin. Muumi-vaipat menevät päiväkotiin, siellä ei saa olla housuvaippoja sillä teippivaipat ovat hoitajien mukaan nopeampia vaihtaa.

Bloggaaminen nähtävästi lisää itsetuntemusta. Huomaan selvän kuvion: aina loppuu maidot ja vihreät kasvikset kesken! Lisäilen tällä puheella Isojen Ostosten Listalle pari litraa enemmän maitoa ja yhden salaatin.

Olen muuttanut kaupassa käynnin taktiikkaamme sitten viime kertoman. Meillä Prisma ja Lidl sijaitsevat vieri vieressä ja hintakilpailu on kova. Joten käytän nyt niistä vain Prismaa, josta saan kaiken kerralla käytännössä samaan hintaan. (Huom! Kaikki Prismat eivät ole yhtä edullisia!) Päivitysostoksia tehdään lähimarketista, koska kotimatkan varrella parhaiten. Näin optimoin myös bonusten kertymistä. Toistaiseksi en ole lähtenyt maksamaan päivittäisostoksia vihreällä kortilla, vaikka sillä saisi vielä 0,5 % lisäbonusta. Kannattaisiko? Jos kuukauden ostokset olisivat esim. 500 €, lisäbonuksesta kertyisi 2,5 € / kk, mikä tekee 30 € / vuosi. Lisäksi muistettava, että loma- ja joulukaudella kuluu ainakin meillä enemmän rahaa, joten lisäbonustakin tulisi enemmän. Periaatteessa olen vastentahtoinen myymään sieluani asiakasohjelmiin, mutta harkitaan, harkitaan... 

Tsemppiä loppuviikkoon!
Nina

P.S. Minulla ei muuten ole mitään lukkarinrakkautta S-ryhmää kohtaan, vaan tämä johtuu puhtaasti taloudellisesta ja käytännöllisestä perusteesta. Tilanne voi muuttua, ties vaikka muutettais Citymarketin viereen asumaan tai jotain. Pirkkatuotteet ovat erinomaisia ja Lidlin paistopisteen tummat maalaiscroissantit ihania, jos nyt tasapuolisuuden nimissä kehuisi muitakin :)

keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Vielä työpaikan eväsruokailuista

Muutamia jälkiajatuksia heräsi vielä. Mitä jos edelliseltä päivältä ei jää tähteitä mitä ottaa töihin evääksi..?? Meillä töissä varsinkin teini-ikäisten poikien vanhemmat taivastelevat sitä, miten kaikki ruoka menee hujauksessa. Ei toivoakaan, että jäisi mitään vaikka kuinka ison makaronilaatikon paistaisi. Tuon ongelman voi selättää siten, että ottaa oman eväsosuutensa ensin. Ja vasta sitten päästää teinit ja muut suursyömärit päivän pääaterian kimppuun. Hah!

Olen pitänyt myös pientä varaeväsvalikoimaa pöytälaatikoissani. Tällä hetkellä siellä on kuppinuudeli ja muita pikanuudeleita. Nehän ei mitään täyttäviä eväitä sinänsä ole, mutta jos kotoa jää vain lihaa tai muuta proteiinipuolta, niin aterian hiilihydraatti on sitten valmiina töissä odottamassa eikä tarvitse alkaa illalla erikseen keittelemään perunoita pelkkiä eväitä varten. Toisaalta esimerkiksi tonnikala- tai lihapullasäilyke toimii toisinpäin. Jos kotona jää tähteeksi vain riisiä, perunaa tms, niin sitten on se aterian toinen osa jo siellä töissä valmiina. Nämä tietty vaativat seurakseen ne kasvikset ollakseen kunnon ateria.

Lisäksi olen pitänyt kaapissa pientä pyöreää näkkäriä tai hapankorppuja ja jääkaapissa tuorejuustoa, pestokastiketta ja puolukkasosetta. Näillä lisukkeilla pärjää, vaikka työpäivä venähtäisi vähän pidemmäksikin. Ei tarvitse tilata pizzaa tai lähteä käymään Hesessä.

Yleisesti ottaen eväsruokailu on tämän vajaan puolen vuoden työrupeamani aikana alkanut sujua omalla painollaan. Alussa tuntui vähän rasittavalta joka ilta nysvätä eväsvalmisteluiden kanssa. Mutta nyt se menee niin rutiinilla muiden hommien lomassa, ettei sitä oikeastaan enää edes ajattele. Suosittelen!

Terkuin,
Nina

keskiviikko 4. helmikuuta 2015

Esimerkki edullisesta eväsruokailusta

Aiemmin mainitsin jossain postauksessa, että työpaikallani harrastetaan kalliin puoleista lounasravintolaruokailua. Olen heittäytynyt epäsosiaaliseksi ja ruvennyt syömään pääasiassa omia eväitä. Tai no, onhan sinne onneksi pikku hiljaa hipsinyt muitakin. Liekö säästäväisyys vai minun viehättävä seurani heitä houkutellut. Anyways, olen iloinen seurasta, yksin syöminen on todella tylsää.

Mutta asiaan, ne eväät.

Minulle on muodostunut aika selkeä kaava päivän ruokailuihin. Kotona syön aamupalaksi maustamatonta luomujugurttia erilaisilla lisukkeilla. Tänään laitoin rusinoita ja auringonkukansiemeniä, eilen banaaninpaloja, ja sitä ennen taisi olla mustikoita. Kahvia 2 kuppia, ja pieni lasi tuoremehua.

Töissä otan aamulla heti kupin kahvia ja ison lasin vettä. Tässä vaiheessa tekee jo mieli jotain hiilihydraattipitoista, joten kahvin kaveriksi otan palan vaaleaa leipää tai jos kotona oli jotain herkkua mukaan otettavaksi, niin sitten sitä. Esim. suklaata tai kääretorttua.

Hedelmiä otan mukaan 3 kpl. Yksi tai kaksi on omenoita, ja yksi tai kaksi jotain muuta. Yhden hedelmän syön aamupäivällä, loput iltapäivällä. Tänään tosin hedelmiä oli enemmän, koska niitä oli kotona menossa vanhaksi. Taisin syödä yhden omenan, kolme mandariinia, kiivin ja banaanin. Eipä tarvitse ottaa vitamiinipilleriä.

Lounaaksi on jotain lämmintä ruokaa, jota kotoa on jäänyt yli. Tänään oli silakkapihvejä muusilla. Jotain kasviksia pitää olla. Se voi olla vaikka pari tomaattia tai pari porkkanaa. Muutama oliivi tekee yksikertaisestakin kasvisannoksesta tyylikkään tuntuisen. Työpaikkaa varten en viitsi erikseen tehdä salaattiannoksia, jos ei kotona ole valmiina. Tänään tosin oli niin paljon hedelmiä, että jätin kasvikset väliin kokonaan.

Ruuan päälle kuppi kahvia ja pari sokeripalaa (työnantaja tarjoaa :)

Iltapäivän välipalaksi syön loput hedelmät ja myös jotain rouskuteltavaa on kiva olla mukana. Ihan näkkäri käy. Vähän herkumpi vaihtoehto on esim. mantelit tai kurpitsansiemenet. Tai sitten esim. jugurttia tai voileipää. Pelkät hedelmät iltapäivän välipalana ei oikein minulle riitä. Siinä käy helposti niin, että sitten mennään kotimatkalla kauppaan ostamaan kinkkutäytteisiä croissanteja paistopisteestä tai muuta pika-apua kiljuvaan nälkään. Parempi varautua etukäteen, niin nekin kauppareissut sujuvat paremmin ilman älyttömiä heräteostoksia.

Tällä formaatilla pysyn hereillä ja työkykyisenä koko päivän. Rahaa kuluu vähemmän kuin lounasseteleitä tuhlatessa. Paljonko?
  • Siivu kääretorttua, 20 snt
  • 3 hedelmää, 1 e.
  • Lämmin kotiruoka-annos 1 e.
  • Kasvikset 50 snt.
  • Iltapäivän välipala 50 snt.
Yhteensä 3,20 €. Lisäksi huomioitava, että vaikka kävisin lounasravintolassa, söisin silti hedelmiä ja iltapäivän välipalaa. Joten summasta tulee vähentää ne, ennen kuin voi verrata lounassetelin hintaan. 3,20 € - 1,50 € = 1,70 €. Verotusarvo 9,00 € lounassetelille on 6,75 €. Säästöä kertyy noin 5,05 €/pvä. Jos vaikka 20 pv kuukaudessa ja 11 kuukautta vuodessa ruokailee, säästyy 101 € kk -> 1111 € vuodessa. Tulevan työuran aikana nelikymppinen säästää siinä itselleen jo ilmaisen aika hyvän auton taikka kivan potin osakesalkkuun. Luxusta eläkepäiville tai perintöjä jälkipolville. Tai voihan sitä tietysti käydä lounaalla ja lihottaa henkilöstöravintolan omistajaakin, kukin tekee niinku tykkää ;)
Hyi kun olen pirullisella päällä tänään...

Maistuvia lounashetkiä itse kullekin, syödään terveellisesti ja huolehditaan itsestämme ja tärkeistä ihmisistämme!

Terkuin,
Nina